Kinderkamer schilderen

Home » Interieur & lifestyle » Kinderkamer schilderen
Is er een baby op komst of is jouw kind zijn of haar kamer helemaal zat? Het inrichten van een kinderkamer begint met het kiezen van de perfecte kleur.

Roze en blauw zijn natuurlijk klassiekers, maar er is meer mogelijk in een kinderkamer. Lees snel verder en laat je inspireren.

De perfecte kleur

Eén van de leukste taken van het inrichten van de kinderkamer is het kiezen van de kleur. Toch is dit tegelijk één van de moeilijkste taken. De kleur bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling en sfeer van een ruimte.

Veel ouders kiezen voor de klassieke kleuren roze of blauw. Roze is de favoriete kleur van vele jonge meisjes en blauw is dé stoere kleur waar jongens dol op zijn. Deze kleuren zijn zeer geschikt voor een kinderkamer, maar er zijn ook veel andere kleuren die vaak over het hoofd worden gezien, zoals mintgroen, lila of oranje.

Zijn je kinderen wispelturig en hebben ze ieder uur een nieuwe lievelingskleur? Voorkom dat je de kamer jaarlijks van een nieuwe lik verf moet voorzien en schilder de muren  in een neutrale kleur. Wit-, grijs- en aardetinten zijn zeer geschikt voor een kinderkamer. En geef dan een vrolijk tintje aan de kamer door te werken met gekleurde meubels en/of accessoires.

Hier nog enkele tips voor het kiezen van de perfecte kleur:
  • Kies voor lichte kleuren, zoals pasteltinten. Lichte kleuren laten een kamer ruimer ogen én hebben een positieve en rustgevende werking.
  • Wil je eenheid creëren? Kies dan voor een thema en voor de kleur die hier perfect bij past. Zo past een groene kleur perfect in een leger- of junglekamer en vraagt een kamer met zee- of ruimtethema juist om een blauwe kleur.
  • Houd rekening met psychologische effecten van kleuren. Sommige kleuren kun je beter vermijden. Een felle kleur rood heeft een negatieve werking op de nachtrust en baby’s schijnen in een gele kamer meer te huilen.
  • Is jouw kind oud genoeg? Laat hem of haar dan zelf de kleur uitkiezen.
Blauwe kinderkamer

Muurschilderingen

Je kunt natuurlijk een volledige muur in een kleur naar keuze schilderen, maar vind je het leuk om iets creatiefs te doen? Maak dan een mooie muurschildering.

Het favoriete tekenfilm- of stripfiguur van je kind, het lievelingsdier of de meest prachtige tropische bloemen, met een muurschildering kun je werkelijk alle kanten op.

Beschik je over twee linkerhanden? Je kunt natuurlijk een schilder inhuren om een prachtige creatie achter te laten op de muur, maar met hulpmiddelen zoals een sjabloon of projector is het maken van een muurschildering niet zo moeilijk als het lijkt. Zie je het toch niet zitten? Maak dan gebruik van muurstickers of een leuk behang om je kinderkamer op te vrolijken.

Kinderkamer muurschildering olifant tijgers giraffen aapjes leeuw

Krijtverf

De kinderkamer is dé plek waar je kind heerlijk kan spelen, leren en zijn of haar creativiteit kan uiten. Wat is er nu leuker voor je dochter of zoon dan een eigen meesterwerk tekenen op de muur? Op de muur? Ja, wanneer je een muur in de kinderkamer voorziet van krijtverf tekenen je kinderen de mooiste kunstwerken, maken ze de beste rekensommen en schrijven ze de liefste berichten op de muur.

En het beste: de creatieve uitspattingen zijn ook binnen no time weer verdwenen, omdat je de muur zo weer schoonveegt.
Kinderkamer boom op muur schilderen

Geen fan van krijtverf, maar wil je wel dat je kind iets persoonlijks kan achterlaten op zijn of haar muur? Je kunt ook kiezen voor magneetverf. Hier kunnen ze hun mooiste tekeningen en favoriete posters aan ophangen en zelfs boter-kaas-en-eieren spelen met magneten.

Veilige babykamer

Verwacht je over een paar maanden een nieuw gezinslid? Begin dan op tijd met het inrichten van de babykamer. De dampen uit een verse verflaag of nieuwe meubels kunnen namelijk schadelijk zijn voor een pasgeboren baby.

Gebruik daarnaast altijd een oplosmiddelarme verf, zoals acrylverf (een verf op waterbasis), en ventileer de ruimte goed. Zo voorkom je dat er schade toegebracht kan worden aan het ongeboren kind.

Nóg veiliger is om iemand anders de kinderkamer te laten schilderen. Hierdoor loop je geen gezondheidsrisico’s én hoef je zelf geen verlofdagen op te nemen om de klus te klaren. Deze verlofdagen zul je waarschijnlijk nog hard nodig hebben wanneer de baby geboren is.

Kinderkamer wolken schilderen

Zelf schilderen of uitbesteden?

Laat je de klus over aan een vakman? Dan ben je niet alleen verzekerd van een magisch eindresultaat, maar betaal je ook nog eens een scherpe prijs. Voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar geldt namelijk een btw-tarief op het schilderwerk  van niet 21%, maar 6% op arbeids- én materiaalkosten. Zo bespaar je heel wat euro’s op het inrichten van je kinderkamer.

Krijtverf (schoolbordverf) of magneetverf
Lees meer over deze thema's in de dossiers: kinderkamerklussen en verbouwen