Verftips

Home » Interieur & lifestyle » Verftips
Zin in een nieuw kleurtje op de muur? Schilderen is een effectieve en goedkope manier om je huis aan te passen aan het seizoen, de nieuwste trends of je eigen ideeën.

We geven je praktische tips over de verf, kwasten, het voorbereiden, het verven en de afronding.

Verf kiezen

Tegenwoordig is verf verkrijgbaar in tienduizenden kleuren. Zit jouw kleur niet in een potje? Dan kun je het gewoon laten mengen. Omdat een muur vrij dominant aanwezig is, is het belangrijk een kleur te kiezen die goed bij de rest van de inrichting past.

Een kleur kan op de kleine strip in de winkel heel anders lijken dan op een grote muur. Het kan daarom verstandig zijn eerst een klein potje te kopen en daarmee te proberen hoe het staat op een paar vierkante meter.

Zorg dat je voldoende verf hebt. De te schilderen vierkante meters bereken je door de breedte van de muur te vermenigvuldigen met de hoogte (dus breedte x hoogte). Op het potje staat hoeveel vierkante meters je ermee kunt schilderen.

Voorbereiden

Bescherm alles wat niet geverd wordt goed tegen spetters. In verf- en kluswinkels is speciale afdekfolie te koop.
Om de verf goed te laten hechten, maak je eerst de te schilderen muur goed schoon en stofvrij. Beschadigingen als gaten en scheuren kun je vullen met een muurvuller. Lastige plekjes kunnen eventueel afgeplakt worden met schilderstape.

Verven

Indien nodig, wanneer de te schilderen muur bijvoorbeeld een donkere kleur heeft of wanneer de muur veel verf op zal nemen, is het verstandig eerst één of meerdere lagen grondverf aan te brengen. Grondverf is in verschillende kleuren verkrijgbaar, het scheelt veel werk wanneer je een kleur kiest die dicht bij de uiteindelijke kleur ligt.

Verf schildert op kamertemperatuur het beste.

Strijk de kwast voor dat je begint even over schuurpapier om de losse haren te verwijderen. En wikkel schilderstape om de roller zodat de pluisjes niet in de verf komen.

Met een kwast breng je de randjes aan en kleinere stukken waar nauwkeurigheid vereist is. Een verfroller is geschikt voor de grotere oppervlakken omdat dit sneller is én egaler. Gebruik voor de muur een roller met kort of middellang haar.

Doop de kwast tijdens het verven niet te diep in de verf en wrijf het teveel aan verf af aan de rand. De verf druipt dan niet naar beneden.


Zorg voor het voldoende ventilatie tijdens het schilderen om zo min mogelijk verfdampen in te ademen.

Wikkel de kwast na het verven in plastic of aluminiumfolie. Je hoeft de kwast niet schoon te maken en kan de volgende dag gewoon weer verder schilderen.

Een vlekje verwijder je het beste direct met een oude doek met water of terpentine (afhankelijk van het soort verf).

Klaar!

Reinig de kwast dan met terpentine als de verf op terpentinebasis is. Verf op waterbasis (acryl) verwijder je eenvoudig met water.

Sluit na het verven de pot goed zodat hij luchtdicht is. Overgieten in een zo klein mogelijk potje helpt ook bij het voorkomen van velvorming.

De verf kan het beste op een koele, droge plaats bewaard worden.
Lees ook:
Effect van kleuren »
Lees meer over dit thema in het dossier: klussen en verbouwen