Tips overstappen naar andere energieleverancier

Home » Interieur & lifestyle » Tips overstappen naar andere energieleverancier
Een groot deel van de Nederlanders kan 350 euro per jaar besparen, zonder daar veel voor te hoeven doen.

Vijf bespaartips:


1. Stap op zonder boete

Als je nog nooit van energieleverancier bent veranderd kun je het meest besparen. Ruim 70 procent van de Nederlanders heeft nog een regulier contract bij een 'oude' leverancier van voor de privatisering van het energienet in 2004, zoals bijvoorbeeld Nuon en Eneco.

Behoort je tot die groep, dan kunt je jouw contract direct zonder boete opzeggen. Je stapt vervolgens over naar een andere leverancier en maakt gebruik van een van de vele goedkope aanbiedingen. De gemiddelde besparing is 350 euro per jaar.


2. Ga niet in op telefonische aanbiedingen

Ook jij wordt waarschijnlijk regelmatig gebeld door energieleveranciers, of ze staan plots bij je voor de deur met een mooi verhaal.
Omdat de energietarieven zo ingewikkeld in elkaar zitten, leidt een gladde verkoper je al snel om de tuin en zit je misschien wel jaren vast aan een onnodig hoog tarief.

De 'aanbiedingen' die telefonisch of aan de deur gedaan worden zijn vaak ongunstig en vrijwel altijd voor meerdere jaren.


3. Kijk en vergelijk

Als je wilt weten of de energierekening omlaag kan, ga dan naar een onafhankelijke vergelijkingssite op internet. 

Je kunt je dan op je gemak oriënteren en de prijzen vergelijken, maar je kunt ook profiteren van collectieve actieaanbiedingen die niet direct via de leverancier te verkrijgen zijn.


4. Lees goed de voorwaarden

Kijk goed of een contract een variabel of vast tarief heeft.

Sommige aanbiedingen bestaan uit een vast stroomtarief, maar hebben wel een variabel gastarief. Dit houdt in dat de gasprijs kan veranderen en je dus
alsnog geen vaste prijs heeft. 

Indien je precies wilt weten hoeveel je betaalt, kies dan voor een vast gastarief en vast stroomtarief.


5. Stap elk jaar opnieuw over

Je kunt het meeste geld besparen door elk jaar over te stappen en van een nieuwe aanbieding te profiteren.

Hou dus goed in de gaten wanneer het contract afloopt en zeg op tijd op, één of twee maanden voor het einde van de looptijd. Veel leveranciers verdienen pas geld aan jou als je het contract laat doorlopen.

Tips energieleverancier kiezen
 
Lees meer over dit thema in het dossier: duurzaamheid