InspiratieTips

Je fiets onderhouden: 6 eenvoudige tips

Je fiets onderhouden: 6 eenvoudige tips
901Views

Of het nu gaat om een eenvoudige omafiets of een luxe elektrische fiets: het onderhoud van je fiets is erg belangrijk. Door je fiets goed te onderhouden geniet je er langer van, en is de kans op ongelukken kleiner. We vertellen je meer over het onderhouden van je fiets, zonder dat je veel kennis nodig hebt van fietsen. We geven je daarom 6 eenvoudige tips. 

1. Maak je fiets schoon

Als je vaak onderweg bent met je fiets, is het verstandig om je fiets regelmatig schoon te maken. Zand en nattigheid buiten zorgt namelijk voor extra slijtage aan je fiets. Je kunt je fiets makkelijk zelf schoonmaken met een sopje en een spons, of door je fiets af te spuiten. Kies je voor de tweede optie? Gebruik dan geen hogedrukreiniger. Met een hogedrukreiniger kan het namelijk gebeuren dat fietsonderdelen beschadigd raken, dit wil je natuurlijk voorkomen.

2. Ontvetten en insmeren maar

Dit is een klusje dat je misschien niet zo vaak doet: je ketting ontvetten en insmeren. Als je ketting niet goed werkt, wordt fietsen direct een stuk lastiger. Door een kettingreiniger te gebruiken maak je de ketting extra goed schoon. Is dit allemaal gelukt? Vergeet dan niet om de ketting opnieuw in te vetten. Is de ketting niet meer strak gespannen, of erg versleten? Breng je fiets dan even langs bij de fietsenmaker, om de ketting te laten vervangen.

3. Check je wielen en banden

Naast dat je je banden regelmatig moet oppompen, is het ook verstandig om de wielen met enige regelmaat te controleren. Zijn ze nog recht, of zit er misschien een slag in? Je kunt een slag uit je wiel halen door de spaken opnieuw te spannen. Dit klinkt makkelijker dan het is, dus mocht dit zelf niet lukken, breng je fiets dan naar de fietsenmaker. Controleer je banden ook direct. Bevatten de banden nog genoeg profiel, of wordt het tijd voor nieuwe banden?

4. Controleer de remmen

Als je gaat fietsen, is het belangrijk dat remmen goed werken. Controleer daarom je remmen geregeld. Werken de remmen minder goed, of duurt het heel lang voordat je stilstaat met de fiets? Dan kan het zo zijn dat de remblokjes zijn versleten. Breng je fiets in dat geval naar de fietsenmaker, om alles te laten controleren en eventueel te laten vervangen. 

5. Licht in het donker

Als je regelmatig met je fiets onderweg bent, is het voor je eigen veiligheid én de veiligheid van een ander belangrijk dat je verlichting goed werkt. Zorg er daarom voor dat je goed zichtbaar bent. Controleer regelmatig je lampen en vervang waar nodig de batterijen.

6. Een fietsverzekering afsluiten

Wil je met een gerust gevoel op pad? Kijk dan eens naar een fietsverzekering van InShared. Het is daar mogelijk om je elektrische fiets verzekeren, maar ook je gewone fiets of bijvoorbeeld je nieuwe wielrenfiets. Met een fietsverzekering ben je verzekerd tegen diefstal, schade, maar ook tegen ongelukken.

admin
the authoradmin

Geef een reactie