Tuin

Zo leg je graszoden perfect aan

Zo leg je graszoden perfect aan
883Views

Kale en dorre plekken in een grasmat zijn een echte doorn in het oog voor iedereen die van een mooie tuin houdt. Als er een compleet nieuw gazon aangelegd moet worden is er veel tijd en geduld voor vereist. Vooral voor het wachten op je mooie, groene gazon duurt lang. Als je een kleinere tuin hebt zijn graszoden een perfect alternatief. Je hebt binnen de kortste keren een nieuw en groen gazon om van te genieten. In dit artikel hebben wij voor jou de stappen onder een rijtje te gezet om ervoor te zorgen dat je grasmat perfect gelegd wordt.

Voorbereiding

Wanneer een gazon toe is aan vervanging dan moet het worden verwijderd. Dit kun je doen met een graszodensnijder. Als je geen oud gazon hebt dan hoef je dit ook niet te verwijderen. Wel moet je ervoor zorgen dat de ondergrond vrij is van puin, onkruid en vuil. In een later stadium kan het gazon ontsierd worden door onkruid en kun je de grond moeilijker egaliseren.

Het leggen van de graszode

Bij het leggen van graszoden is het belangrijk om te beginnen bij een kant die recht is. Begin vanaf de tuin gezien het leggen van de graszoden op het verste punt. Zorg ervoor dat je nauwelijks op de graszoden hoeft te lopen. Je kunt paaltjes plaatsen en een touwtje ertussen spannen om er zeker van te zijn dat je de graszoden in een rechte lijn aanlegt. Snijd de stukken graszoden die teveel zijn af met een mesje. Je kunt dit ook doen met een schop, maar dit kun je beter alleen doen bij de stukken die recht zijn. Als het mogelijk is en je stukken gras overhoudt kun je de gras stukken om draaien en plaatsen in de volgende aan te leggen baan. Zorg ervoor dat je de graszoden strak langs elkaar uitrolt. Bij het plaatsen is het belangrijk om goed op te letten dat je de graszoden naadloos tegen elkaar aanlegt. Leg de graszoden een beetje neer zoals je een muurtje metselt. Zorg ervoor dat je de graszoden goed aanstampt. Vervolgens is het belangrijk om de graszoden goed aan te kloppen zodat het gras zich goed aan de ondergrond kan hechten, je kunt hier ook een wals voor gebruiken. Probeer lopen over de vers gelegde grasmatten zoveel mogelijk te vermijden. Als je dit niet kunt vermijden dan kun je een plank gebruiken om hierover heen te lopen.

Verzorging

Na het leggen van de grasmatten is het belangrijk om de matten te bewateren. Wanneer het warm is dan kun je het beste deel voor deel besproeien met water, anders drogen de pas aangelegde grasmatten te snel uit. Zorg er bij het bewateren voor dat je de grasmatten echt drijfnat maakt. Als er geen regen gaat vallen die nacht is het belangrijk om de sproeier in de nacht aan te laten staan.

Als het gras een hoogte van zes tot acht centimeter heeft bereikt kun je het gras voor de eerste keer maaien. Wees hierbij voorzichtig en haal een derde van grasmat weg. Na ongeveer 14 dagen kun je er voorzichtig op lopen. Na een maand kun je zorgeloos genieten van je nieuwe tuin.

admin
the authoradmin

Geef een reactie