InspiratieTips

De houten vloer een ecologisch verantwoorde en duurzame keuze

De houten vloer een ecologisch verantwoorde en duurzame keuze
973Views

Bij het bouwen en inrichten van onze woon en werkomgeving zijn we ons steeds meer bewust van de gevolgen die gebruikte materialen voor ons milieu kunnen hebben. Ook wat vloerbedekking betreft is het zinvol om even stil te staan bij de vraag of er een ecologisch verantwoorde en duurzame keuze voorhanden, en betaalbaar is. De oplossing is dichtbij en wordt al eeuwen, met succes toegepast. De houten vloer. Tegenwoordig vaak in de vorm van, een gelaagd parket zoals lamelparket, multiplank of duoplank, of een massief houten vloer.

Ecologisch houten vloer

Ecologie wil zeggen, milieuvriendelijk, met respect voor de natuur. En zo bezien is hout de beste keuze als bouwmateriaal. Bomen nemen tijdens het groeiproces CO2 op uit de lucht, en slaan dit duurzaam op in het hout. Het materiaal voor houten vloeren is als het goed is FSC en/of PEFC gecertificeerd, dat geeft de consument het vertrouwen dat het hout voor vloeren, uit verantwoord beheerde bossen komt en dat voor elke gekapte boom, er meerdere nieuwe terug gepland worden. Dit betekend dat houten vloeren gemaakt zijn van een hernieuwbare grondstof die [bijna] onuitputtelijk is en waarvan de voorraad in een betrekkelijke korte periode kan worden hersteld.

Houten vloer, duurzaam niet duur

Met de keuze voor een duurzame inrichting van onze leefomgeving komen we tegemoet aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige tekort te doen. Een houten vloer past perfect in deze levensvisie. Het productieproces van een houten vloer, van het kappen van de boom, tot het leggen van de vloer, belast het milieu zo min mogelijk en is erg energie efficiënt. Als er dan ook nog gekozen wordt voor een houtsoort die dicht bij huis groeit zoals Europees hardhout, bijvoorbeeld eiken, dan is de duurzaamheid van de houten vloer nog groter omdat vele vervoer kilometers voorkomen worden. De duurzaamheid van een houten vloer komt ook tot uiting in de levensduur van het product. Afhankelijk van de houtsoort en het juiste onderhoud kan een houten vloer twintig tot zestig jaar of langer een verrijking van het interieur zijn. Door de afwerking van een bestaand houten vloer weg te schuren kan de vloer zelfs compleet vernieuwd worden met eventueel een totaal andere kleur en uitstraling. Deze duurzaamheid betekent ook dat een houten vloer niet duur is. Wie slim rekent ziet dat de aanschafprijs zichzelf terugverdiend door het jarenlang genieten van een prachtige houten vloer. Bij de verkoop van een woning zorgt een mooie houten vloer dan ook absoluut voor een meerwaarde.

Wilt u zelf een houten vloer kopen, of heeft u vragen over de houten vloer? Neem dan een kijkje bij Bebo Parket. Een team vol met specialisten staat klaar om u te helpen.

admin
the authoradmin

Geef een reactie