Tips

Jouw koelkast inrichten: zo houd je het efficiënt

Jouw koelkast inrichten: zo houd je het efficiënt
662Views

Een goed ingerichte koelkast is essentieel voor het behouden van voedselversheid en het minimaliseren van voedselverspilling. Het correct indelen van je koelkast helpt niet alleen om voedsel langer goed te houden, maar het zorgt er ook voor dat de koelkast efficiënter werkt, waardoor je energie en geld bespaart. Maar hoe kan je er dan voor zorgen dat de koelkasten in huis zo goed mogelijk ingericht zijn? En waar moet je nog meer aan denken? Na het lezen van onderstaande informatie ervaar jij de gemakken van jouw koelapparatuur.

De temperatuur en de houdbaarheidsdatum

Voordat je je koelkast gaat inrichten, is het cruciaal om de juiste temperaturen te handhaven. De ideale koelkasttemperatuur ligt tussen de 1°C en 4°C. Een hogere temperatuur kan leiden tot voedselbederf, terwijl een lagere temperatuur energieverspilling betekent. Gebruik een koelkastthermometer om de temperatuur te controleren en stel de koelkast zo nodig bij. Ook moet je ervoor zorgen dat je de houdbaarheidsdata goed in de gaten houdt. Controleer dus altijd al het voedsel in het apparaat. Je voorkomt hiermee dat je ziek wordt van een maaltijd die je bereidt.

Indelen in verschillende vakken

Dan door naar het goed inrichten van de koelkast. Er zijn verschillende vakken waar je jouw eten en drinken in kan bewaren. In de deur is er bijvoorbeeld een vak beschikbaar voor de flessen. Dit is ook het warmste gedeelte van de plek, dus een goede locatie voor producten die tegen hogere temperaturen kunnen. Bewaar hier je dranken, zoals melk, sap en frisdrank. Ook kan je hier jouw flessen ketchup, mosterd en dressings plaatsen. De groentelade is weer speciaal bedoeld voor het bewaren van jouw groenten en fruit. Zorg er wel voor dat je dit allemaal gescheiden houdt, zodat de rijping van andere producten niet versnelt.

De goede plaatsing van vlees en zuivelproducten

Rauw vlees en vis kunnen bacteriën bevatten die schadelijk zijn als ze in contact komen met andere voedingsmiddelen. Plaats rauw vlees en vis daarom altijd op de onderste plank om te voorkomen dat eventuele druppels of lekken andere producten besmetten. Bewaar vlees en vis indien mogelijk in afgedekte containers of op borden om kruisbesmetting te voorkomen. Zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en boter, evenals eieren, moeten worden bewaard op een van de planken in het midden van de koelkast. Deze producten hebben een constante koude temperatuur nodig om hun versheid te behouden.

Alles slim indelen zonder over te laden

Als je koelkastladen met verstelbare vochtigheidsinstellingen hebt, maak er dan gebruik van. Stel de lade met hogere vochtigheid in voor groenten en fruit die meer vocht nodig hebben, en de lade met lagere vochtigheid voor producten die een drogere omgeving vereisen, zoals vlees en vis.  Het kan tevens verleidelijk zijn om je koelkast vol te stoppen met voedsel, maar overbevolking kan de luchtcirculatie belemmeren, waardoor de koelkast harder moet werken om de juiste temperatuur te behouden. Laat voldoende ruimte tussen de producten zodat de koude lucht vrij kan circuleren. Zo voorkom je dat jouw voedsel snel bederft. 

admin
the authoradmin

Geef een reactie