Tips

Is je huis toe aan een grondige gevelreiniging?

Is je huis toe aan een grondige gevelreiniging
449Views

Ben je iemand van de grote lenteschoonmaak? Je pakt alle ruimtes van je huis aan en ook je tuinterras en je tuin ga je eens goed onderhanden nemen. Als het straks weer zomer wordt, geniet je van rust en mooi weer in een huis en tuin waar jij je helemaal in thuis voelt. Tot je ineens je blik werpt op de gevels van je huis. Ze zien er een stuk minder mooi uit dan je wil. Kom je dichterbij, dan zie je toch duidelijk aanslag, mos, misschien zelfs schimmels. Ook merk je dat klimop je muren overwoekert en zijn sporen nalaat, als je de takken verwijdert. Het is duidelijk: je gevels zijn aan een reinigingsbeurt toe, het liefst op korte termijn. Is dat echt nodig? Wil je dit zelf doen of kies je ervoor om gevelreiniging uit te besteden?

Hoe komt het dat gevelreiniging regelmatig nodig is?

Je huis, je persoonlijke paleis of kasteel, is gemaakt om tientallen jaren, zo niet een paar eeuwen mee te gaan. Is dat wel zo? Hoe goed je muren ook gebouwd zijn en welke materialen er ook gebruikt zijn, een huis is niet onkwetsbaar. Denk aan de invloed van storm, regen, vorst en ijs. Denk ook aan micro-organismen en planten die zich in de holtes en voegen van je gevel gaan nestelen en daar beginnen te woekeren. Vergeet ook niet de schadelijke invloed van direct invallend zonlicht, uitlaatgassen van het verkeer en de uitstoot van onze industrie. Dit alles werkt in op je muren en kan niet alleen zorgen voor vergrauwing en verkleuring, maar ook voor aantasting. Wanneer je muren aangetast zijn, is je huis gevoeliger voor tocht en vocht. Gelukkig zijn dit processen die vele jaren in beslag kunnen nemen, maar als je er niet op tijd bij bent, kan je tegen een aardige schadepost kijken. Met gevelreiniging ben je veel van de hierboven beschreven problemen voor.

Gevelreiniging – wat zou ik zelf kunnen doen?

Klimop van je muren verwijderen gaat relatief eenvoudig. Je zult misschien wel zien dat deze klimplant je voegen niet onberoerd laat. Aanslag en mos verwijderen is ook niet echt moeilijk. Met een zachte borstel of schuurspons en een sopje van niet-agressieve zeep kom je een heel eind. Het wordt pas lastig als de aanslag zich boven je hoofd bevindt. Werken op een ladder heeft zo zijn risico’s en het huren van een stellage kan aardig in de papieren lopen. Je zou ook kunnen denken aan gevelreiniging met een hogedrukspuit. Veel huishoudens hebben tegenwoordig een hogedrukspuit, die ze bijvoorbeeld gebruiken om hun terrastegels vrij te houden van groene aanslag. Is het verstandig om een hogedrukspuit te gebruiken voor gevelreiniging? Dit is af te raden; aangetaste voegen worden met een hogedrukspuit nog zwakker.

Gevelreiniging door professionele gevelreinigers

Wil je zekerheid? Neem dan liever contact op met ervaren gevelreinigers. Een professionele gevelreiniger heeft alles bij zich om je buitenmuren weer brandschoon te krijgen, op een veilige, grondige en snelle manier. Daarnaast biedt een gevelreiniger je nog wat extra’s. Naast het reinigen van je gevelstenen, zorgt hij er ook voor dat je muren geïmpregneerd worden. Impregneren maakt je muren nog beter bestand tegen weersinvloeden, aanslag en groei van mos en micro-organismen. 

admin
the authoradmin

Geef een reactie